1 marca 2016

Krówki z masła migdałowego

Kuchnia alergika nie jest łatwa, co wiedzą chyba wszystkie mamy, gotujące dla małych ludzi ze szczególnymi wymaganiami. Przepis, którym chcę się dziś podzielić, pochodzi z książki "The hormone reset diet" Sary Gottfried. Wszystkie do tej pory wypróbowane potrawy tej autorki mnie zachwycają.
Deser jest bez mąki, żółtek oraz cukru :) Dodatkowym atutem tej przekąski jest to, że nie wymaga ona pieczenia. Wspaniały deser bez wyrzutów sumienia!
Składniki:
  • 3 tabliczki czekolady 100% (100 g)
  • 2 łyżki stołowe nierafinowanego tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 filiżanek (200 ml) xylitolu z brzozy
  • 1 filiżanka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1,5 filiżanki organicznego, niesłodzonego, tłoczonego na zimno masła migdałowego*
*Można też użyć masła z orzechów macadamia lub nerkowca.
Sposób przygotowania: Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Dodaj pół filiżanki xylitolu i łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zamieszaj. Następnie wyłóż płytkie naczynie do pieczenia papierem i wylej na nie czekoladę. Umieść w zamrażarce na 30 minut. W czasie gdy czekolada zastyga, połącz resztę cukru brzozowego z wanilią, mlekiem kokosowym i masłem migdałowym na jednolitą masę, wylej na stwardniałą już czekoladę i włóż naczynie do zamrażalnika na godzinę.
Po wyjęciu pokrój na kawałki, podawaj zimne, prosto z zamrażalnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz się nie pojawił? To dlatego, że oczekuje na moderację. Opublikuję go najszybciej, jak tylko będę mogła!